Belysning i trädgården

Att få till det rätta känslan när det gäller utebelysningen i trädgården behöver inte vara ett alltför stort projekt. Med en simpel planering och några enkla knep kan du enkelt få till en mysig och personlig utomhusbelysning.

Vilken typ av ljus behöver du?

1221765-solar-garden-lamp-at-night

Att den mörka svenska vintern kräver en god utomhusbelysning är en självklarhet, men även sommaren kräver rätt typ av belysning för att du ska kunna skapa rätt stämning och lysa upp uteplatsen om kvällarna. För att få till det rätta ljuset behöver du först fundera på vilken typ av ljus du behöver. Är det kanske funktionsljus för att se bättre? Eller behöver du lysa upp trädgården för att få en mer familjär känsla? Behöver altanen den sista touchen i form av mysbelysning?

Oavsett vad du är i behov av bör du planera smart för att kunna spara pengar och tid samtidigt som du värnar om miljön. Överväg om en timer eller dimmer kan vara ett bra alternativ och satsa hellre på flera ljuskällor som är svaga än färre som är alldeles för starka. Välj energisnåla glödlampor och anlita elektriker för att installera eventuell elektricitet – gör det inte själv! Går något fel kan det bli en kostsam historia gällande såväl tid som pengar. Tänk hela tiden i banorna hur du kan göra det enklast och energisnålast.

Så skapar du mysfaktor

Levande ljus är utan tvekan en av de mest stämningsfulla ljuskällorna när det kommer till utomhusbelysning. Har du tända ljus utomhus bör du dock komma ihåg att ha uppsyn över dem då det naturligtvis finns en brandrisk.

Ett sätt att göra de levande ljusen säkrare är att investera i ljuslyktor. Det finns få inredningsdetaljer som gör helheten på samma sätt som en klassisk ljuslykta. Idag kan du välja och vraka bland moderna och klassiska modeller i trä, koppar eller krom på t.ex. onehome.se.

Led belysning

Idag så finns det led belysning till det mesta även när det kommer till trädgårdsbelysning, du behöver inte använda halogen eller andra ljuskällor som kräver mer energi. Du kan byta till led även till din trädgård med andra ord. Framför allt så håller led lampor längre än traditionella lampor samt att de drar mindre energi vilket är väldigt positivt i dag. För att få lite inspiration kolla in klippet med Bosse Rappne från TV4:as Äntligen Hemma.

Med allt ovannämnt i åtanke har du definitivt de rätta verktygen för att få till det rätta känslan när det gäller din trädgårdsbelysning!