Bygg din egen bastu

bastu

I detta inlägg ger vi dig några handfasta tips som är bra att veta om när du ska bygga dig din egen bastu. Någonting som varje svensk borde ha förmånen att få ha i sitt hem.

Om det är någonting som är perfekt för att tampas med isittande vinterkyla, som aldrig riktigt tycks lämna ens kropp, till och med under en varm filt i soffan inomhus, så är det en bastu. Det fungerar självfallet även relativt bra med en varm dusch eller ett hett bad, men dessa två alternativ når ändå inte riktigt upp till samma nivå som en halvtimme i bastun en extra kall vinterdag.

För den som länge suktat efter att ha en bastu i hemmet är det egentligen ingenting som förhindrar detta, så länge du kan hitta ett utrymme som du kan avvara i nära eller direkt anknytning till ett badrum med dusch. En bastu behöver heller inte alls vara särskilt stor, utan man brukar säga att det gott och väl räcker med en yta på ca 2 kubikmeter. Den kan självfallet även vara betydligt större än så om man så önskar. Men då är det viktigt att se till så att även det bastuaggregat som du väljer att använda dig av är anpassat för den större storleken, något som du får räkna med blir några kronor dyrare än ett mindre alternativ. Inget konstigt med det.

Bland det viktigaste när man bygger en egen bastu är även att se till så att ventilationen är tillräcklig. Det är bra med ett tilluftsintag strax under ditt bastuaggregat och att du placerar en ventil för att föra ut din varma luften någonstans ikring de övre hörnen, diagonalt från din värmekälla. På så vis får du automatiskt till en bra luftström och cirkulation i din bastu, det som man alltså vill uppnå av en rad olika skäl.

Något annat som är viktigt är att se till så att man isolerar på rätt sätt när man bygger sin bastu. Om du bygger om ett befintligt utrymme är det därför viktigt att du river bort en del av väggpartierna, medans det ofta går bra att låta själva stommen vara kvar. Se även till att ha en nog stor glipa mellan dörren och dess ramverk, då träet kommer att kunna svälla på grund av värmen. Det kan göra att dörren kan bli svår att öppna om du inte ser till att ha nog med marginal.

Som vi tidigare nämnt är luftcirkulationen viktig i en bastu och det är bland annat därför som de lavar som man sitter på är delade. Försök att hålla åtminstone en 1,5 till 2 cm mellan brädorna, för att inte förhindra luftens cirkulation i onödan.

Material till din bastu kan du enkelt finna på någon lokal bygghandel, där du även brukar kunna få hjälp med ytterligare funderingar som skulle kunna uppstå kring ditt bygge. De brukar gladeligen kunna svara på ett par frågor om de bara själva besitter svaren.