Extra vintermys med golvvärme

Nu när det blir allt kallare och mörkare utomhus så håller vi oss allt mer inne på kvällarna. Det finns många sätt att göra denna upplevelsen mysigare och bättre men ett är lite bättre än alla andra, golvvärmen.

Golvvärmeslingor

Golvvärme är idag både förhållandevis enkelt att installera och behöver inte kosta allt för mycket. Här kommer ett gäng med fördelar som golvvärme har i jämförelse med andra typer av uppvärmning.

Stengolv

Om du planerar att välja stengolv i något rum så är golvvärme ett självklart val. Golvvärmen tar nämligen och motverkar den absolut största nackdelen som stengolv har, att de är kalla. På detta sättet så får du det bästa av alla världarna. Slittåligheten och utseendet av ett vackert stengolv tillsammans med känslan och värmen av ett trägolv. Då stengolven även kan absorbera mycket värme ger det rummet och hela huset en mer stabil temperatur.

Tack vare golvvärmen behöver du nu alltså inte längre vara rädd för att välja ett golv i ditt drömmaterial bara för att du lätt blir kall om fötterna.

Ekonomiskt

Om ditt hus är korrekt isolerat så kan golvvärmen dessutom minska dina uppvärmningskostnader! Då vi människor blir kalla i fötter och händer betydligt snabbare än på andra ställen på kroppen så har golvens temperatur stor påverkan på hur varma vi känner oss. Golvvärmen kan med andra ord göra så att vi känner oss varmare, trots att vi tänker temperaturen på rummen.

Då värmeslingan sträcker sig under hela golvet så slipper man även kalla eller varma områden. Detta betyder att du kan sätta en temperatur som fungerar bra över hela rummet!

Praktiskt

Ett varmt golv gör så att vatten avdunstar snabbare. Detta är perfekt i badrum, kök eller hallen där det lätt blir blött. Golvvärmen sparar dig helt enkelt lite tid som du annars skulle behövt spendera på att torka golv eller i väntan på att det skall bli torrt efter en våttorkning.

Typer av golvvärme

Vid val av golvvärme har man tre olika alternativ:

  • elektrisk
  • vattenburen
  • luftburen

Den elektriska är ett populärt alternativ då det kräver minst höjd och innebär oftast mindre ingrepp än de andra två. Elektrisk värme kommer i sig i tre olika typer: golvvärmemattor, golvvärmefolie och värmekablar. Av dessa är värmekablar de vanligaste använda.

Vattenburen golvvärme kan med fördel användas i ett hus som annars redan har vattenburen uppvärmning i form av radiatorer. Dock så måste vattnet passera en pump-shuntgrupp för att passa fungera för golvvärmen. Detta kan bli en ganska hög kostnad om man lägger i enstaka mindre utrymmen.

Luftburen golvvärme är något som i regel kräver nyproduktion för att fungera då man gjuter in stora rör i  en betongstomme. Detta är något som ses mer och mer i nybyggen då det bland annat är ett bra system för att förhindra byggfukt.