Få ned huskostnaderna

Som husägare märker man snabbt att det kostar pengar: även om det kostar mindre än att hyra en lägenhet mitt i stan så är det fortfarande kostsamt att vara husägare. Det finns vissa saker man kan investera in, både dyra och billiga, för att få ned huskostnaderna över tid. 

Braskamin

Genom att installera en braskamin för mellan 20-40 000 kronor kommer du att dra ned på värmekostnaderna. Braskaminer är mycket miljövänligare och renare än vad det en gång varit: de är nu en stilfull designdetalj i hemmet som också kan ge dig några extra slantar i bonus varje månad.

Kaminerna installeras oftast av företaget du köper av och du behöver sedan hålla efter kaminen, men det är en minimal tid- och pengakostnad med tanke på allt du tjänar och hur mysigt du får det hemma.

Täta huset

Det är viktigt med ett tätt hus. De allra tätaste är så kallade passiva hus där uppvärmningen och ventilationen bygger till stor del på att huset är helt tätt. Om du inte har ett passivt hus, ska du ändå sträva efter ett så pass tätt hus som möjligt eftersom det inte bara hindrar kalluften från att komma in, det hindrar också varmluften från att rymma ut. En del av detta är att ha bra fönster som inte läker. Att byta fönster är så klart väldigt kostsamt, men om fönstren är i dålig kondition så är det lika bra.

Spara el

Var försiktig med elen så kommer du att se en klar skillnad på räkningen. Släck lamporna när du lämnar ett rum och använd alltid lågenergilampor. Köp energisnåla vitvaror, de är lika bra som vanliga trots att de använder mindre energi. Se till att inga elektronikprylar står i standbyläge under dagen: då drar de hela tiden lite energi. Dra ut kontakten om du måste, eller släck teven på teven istället för på fjärrkontrollen. Stäng också av datorn när den inte används istället för viloläge.