Lättare vardag

Vardagen innehåller fler ansvarsområden än att bara åka till jobbet och betala räkningarna. Det finns mycket kvar att göra när man kommer hem. Ibland vill man bara komma hem och göra vad man vill, men sedan blir man påmind om att man ska diska, tvätta, städa, laga mat och så vidare. 

Det finns sätt att underlätta vardagen och skapa lite mer fritid åt en själv. Det gäller bara att skapa några nya rutiner och ändra sitt schema lite grann.

Du kan kliva upp tidigare. Så klart kan inte alla kliva upp tidigare än man brukar. Detta beror på hur ens jobb- och skolschema ser ut men generellt sett börjar de flesta att jobba mellan 7-8 på morgonen.

Genom att kliva upp en timme tidigare än man brukar kan man göra saker som ger en mer fritid när man kommer hem från jobbet. En smart sak är att få träningen undanstökad. Köp en hemmaträningsvideo som du kan göra tre-fyra dagar i veckan istället för att gå på gymmet eller vara i joggingspåret.

Ta två dagar i månaden och gör riktiga storkok. Gör i ordning ordentliga satser med köttgryta, köttfärssås eller andra saker som håller sig bra i frysen. Då behöver du inte göra matlådor på ett tag och kan även spara in pengar eftersom du inte behöver åka och köpa lunch.

Kolla med kompisgänget om ni inte kan äta söndagsmiddagar hemma hos varandra, är ni ett gäng på 5-6 stycken så kan ni antingen ta en söndag var eller så går ni hop två familjer som lagar middagen ihop till alla kompisar. Ett trevligt sätt att umgås på söndag eftermiddagen. Eller så kan ni göra så att var och en tar med sig något. Till exempel en ta med sig förrätt en annan varmrätt och den tredje efterrätt och nästa söndag så får den som tog efterrätt fixa förrätt.

Se över ekonomin och gör plats för en städhjälp. Att komma hem till ett städat hem två-fyra gånger i månaden gör under för humöret och ger dig flera fria timmar under månaden. Priser varierar mellan företag men tack vara RUT-avdraget är det inte orimliga summor pengar vi pratar om. Ta Assista, ett Stockholmsbaserat städföretag, som exempel. Om man söker på deras hemsida skulle det kosta runt 1600 kronor i månaden för att få städhjälp varannan vecka.

Pyssla lite en kväll och gör om gamla PET-flaskor till bevattningsverktyg. Fyll dem med vatten och tryck ned dem uppochner i krukan (med hål i korken) så behöver du inte vattna dina blommor lika ofta. Det finns också speciella bevattningspipor man kan skruva på flaskan istället för korken. Beroende på hur står krukan är kan du slippa vattna i upp till två veckor.