När dina textilier blir missfärgade i tvätten

När dina kläder blir missfärgade i tvätten behöver det faktiskt inte bero på maskinen, eller ens på dina tvättkunskaper!

Mineraler i grundvattnet

Har man egen brunn så är det väldigt lätt hänt att man får missfärgat vatten. Det kan bero på en rad orsaker, skriver Alltombostad, till exempel olika mineraler som järn och mangan som kan hamna i grundvattnet då det finns naturligt i jordskorpan och som ger bruna fläckar på tvätten. Eller så kan man ha problem med kalk i vattnet, som de flesta nog upplevt någon gång, och som ger vita beläggningar och ofta sätter sig på elementen i olika hushållsmaskiner, som kaffe-bryggaren till exempel. Kalkproblem löser man genom att använda en avhärdare för att ”mjuka upp” vattnet.

PH-värde ur balans eller förmultnande växter

Vattnet kan också bli surt i PH-värde och det är då blonda människor kan börja se en grön nyans i håret, vilket inte är så trevligt, men som kan avhjälpas med ett avsyrningsfilter. Den största boven för vår tvätt är humus, som ger de där gulbruna fläckarna på våra vita textilier. Humus är organiska föroreningar och alltså baserade på växter som förmultnat och gjort att det så kallade ytvattnet ändrat färg, något som inte ser så trevligt ut och inte heller känns bra att använda i hemmet. Det är en naturlig företeelse och något som vi får leva med då vi inte kan ändra mycket på nederbörden, även om många kommuner arbetar för att rena ytvattnet. Man kan dock själv lösa problemet i hemmet genom att installera ett speciellt humusfilter som anpassas efter era problem och förutsättningar. Humusmängden i vattnet varierar i regel efter årstid eftersom det också är beroende på nederbörd.

Är tvätten fortfarande missfärgad efter dessa åtgärder så kanske man bär se över sina tvätt-vanor för att se om man gör något fel!