Ordning och reda i trädgården

Snyggt inomhus såväl som utomhus vill man ju ha det. Därför är det denna gång dags för lite tips hur du ska sköta och få det snyggt ute i trädgården. Vilken jord eller gödsel som ska användas och växternas blomningstider delar av det vi ämnar ta upp.

Gödsling

När det kommer till trädgårdsarbete så är gödsling ett kapitel för sig, det berättar Hortonomen Solveig Sidblad i ett reportage i Aftonbladet. Personligen så rekommenderar hon naturgödsel från häst, ko eller höns. Detta kan användas som grundgödsling i grönsaksland, bärbuskar och fruktträd. Hönsgödsel passar bättre i rabatter och grönsaksodlingar eftersom den är mer snabblöslig. Grönsakerna gödslar man också med fördel lite extra under tiden det blommar.

Något som faktiskt kan ersätta annat gödselmedel är även den jord du får från trädgårdskomposten. Den är de facto mer näringsrik och hjälper då förstås växterna lite mer på traven med växandet. Att skaffa en kompost är lite att vara en del av det naturliga kretsloppet. Istället för att slänga mängder med avfall som inte kommer till någon nytta så har du istället tillgång till denna näringsrika jord, som det blir när det multnar i komposten. Läs mer om, och jämför olika kompostmodeller på Gardenhome.se.  Jorden i komposter brukar oftast vara perfekt om du låter hushållsavfallet ligga från höst till höst. Då har dessutom den lite otäcka lukten försvunnit.

Blomningstider

Vår och försommar – På vår och försommaren så blommar bland annat följande växter:

Buskar – hägg, hästkastanj, rosenkvitten, prydnadskörsbär och sibirisk ärtbuske.
Klängväxter – blåregn och flera sorters apklematis.
Rosor – kinesiska gulrosor.
Perenner – revsuga, tovsippa, matrav, tusensköna, prästkrage och smörboll.

Sommar – På sommaren blommar de allra flesta träd, buskar och andra växter

Sensommaren och hösten – På sensommaren och hösten blommar bland annat följande växter:

Träd och buskar – fjärilsbuske, ölandstok, frilandshibiscus.
Perenner – stockros, brittsommaraster, rosenöga, höstöga, brudslöja, lavendel och rudbeckia.

Ogräs

Som de flesta trädgårdsentusiaster säkert redan upplevt, verkar det ju som om ogräsen blomstrar nästan hela tiden, därför är det viktigt att hålla koll på rabatt och trädgård med de rätta verktygen redo om det skulle behövas gallras bland alla växter i trädgården. För det riktigt stora jobbet är det bäst att ha en hacka, dessa kommer att vara oumbärliga när vissa typer av ogräs invaderar, och de spar ju också på knäna om man inte behöver vara på alla fyra hela tiden. För mindre jobb kommer man oftast riktigt långt bara med de vanligaste små handverktygen, som spaden, räfsan och rotjärnet, dessa är ju trots allt trädgårdsmästarens äldsta och bästa vänner. När man lyckas hålla trädgården synligt fritt från ogräs vet man att man har gjort ett bra jobb och kan verkligen känna sig stolt.